Doggers schaak

Het schaakblog van Nederland

Leren schaken

De 10 tips die je nodig hebt bij een potje schaken

Vele schakers spelen het spel voor recreatie en de intellectuele uitdagingen. Het is een eeuwenoude traditie-beladen spel van intriges, artistry, intellect en schoonheid. Schaak is een vrij rekbaar begrip in de schaakwereld waarbij in de meeste gevallen de mogelijkheid ertoe bestaat voor een ieder om een eigen omschrijving aan te geven.
Ook geld verdienen met het spel is mogelijk. Dit kan worden bewerkstelligd door spelen, lesgeven, simultaan, artikels en boeken schrijven etc. Dit hoeft echter niet te betekenen dat elke roofschaker al deze zaken zou willen doen of er zin in zou hebben. Veel spelers zijn alleen geĆÆnteresseerd in het spelen van serieuze competities. Schaken heeft een internationale aanhang en draagt van intellectuele cache.

Het spel

Om het spel te kunnen begrijpen is van belang dat je als speler weet wat het materiaal waarmee je speelt precies is en waarvoor het bedoeld is. Men gebruikt altijd een schaakbord met afwisselende velden(32 witte en 32 zwarte). Alle spelers beschikken over zestien speelstukken(Dat zijn voor elke speler zwart of wit). De stukken zijn voor ieder:
1 koning
1 koningin
2 paarden
2 torens
2 raadsheren
8 pionnen

Het Doel

De bedoeling van dit geweldig spel is om de koning van de tegenpartij schaakmat te zetten. Hieronder volgens 10 tips die nodig zijn bij een potje schaken:
1. Probeer voor jezelf altijd op een duidelijke manier games neer te pennen. Dit vooral bij oefeningen. Bij officiƫle partijen worden de zetten vaak genoteerd. Dit is handig als je over een partij wil praten.
2. Indien jou tegenstander niet in staat is de eerste aanval te weerhouden, dan is meestal mat mogelijk. De eerste stap moet dus gericht zijn op een goede strike op de koning van de tegenstander.
3. Win altijd stukken van de tegenstander. Indien je dat kunt doen, houdt je als gerichte speler een groter leger over. Hierdoor kun je na verloop van tijd de tegenstander alsnog verslaan.

4. Hou altijd controle op het centrum.
5. Probeer altijd stukken te ontwikkelen. Hierbij moet je trachten jou stukken van de achterlijn te halen en zodanig te plaatsen dat ze naar het gericht zijn.
6. De stukken doen niets wanneer zij nog op de eerste lijn staan. Hulp van een koppel van stukken bij aanvallen zal niet helpen bij sterken tegenstander. Gebruik hen actief in het spel.
7. De stukken moeten zo gauw mogelijk worden ontwikkeld om. Zodoende kan de koning ook snel in veiligheid worden gebracht.
8. Verlies je stukken niet achteloos. Elk stuk is waardevol en je kunt een spel niet winnen zonder stukken om schaakmat mee te zetten.
9. Deze regels zijn het begin van een groter geheel. Er is in het schaakspel nog best genoeg te leren. Dat kan echter niet binnen de kortste keren gebeuren. Het vergt tijd en heel wat moeite. Voor de ontwikkeling van de vaardigheden moet men het spel blijven spelen. Hoe meer de speler oefent, hoe beter de vaardigheden groeien.
10. Tenslotte moet men blijven studeren. Daar is er op websites als Chess.com en Schaakzone genoeg materiaal voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *