Doggers schaak

Het schaakblog van Nederland

Leren schaken

Hoe wordt je een professionele schaker?

Schaken is een eeuwenoude traditie-beladen game van intriges, artistry, intellect en schoonheid. Profschaak is een vrij rekbaar begrip in de schaakwereld waar een iedereen graag zijn eigen omschrijving aan geeft. Schaken heeft een internationale aanhang en draagt van intellectuele bagage. Het wereldkampioenschap schaken is de hoogste wedstrijd in de sport schaken en wereldkampioen is de hoogste te behalen titel.

Doel schaken

Veel mensen spelen Schaken voor recreatie en de intellectuele uitdaging. Geld verdienen met het spel is ook mogelijk, dat kan op verschillende manieren zoals: spelen van wedstrijden, lesgeven, simultaan, artikels en boeken schrijven etc. Echter moet worden benadrukt dat niet elke schaker echt zin heeft in al deze takken van schaken. De meeste schakers zijn al tevreden met de potjes schaken op de schaakschool die hen richting de echte wedstrijden brengt.

Een professionele schaker worden?

Het is nooit te laat om te leren schaken. Als het spel nieuw voor je is, of als je alle regels en strategieën wilt leren, lees dan verder.

Materiaal

Eerst volgt hieronder wat praktische informatie over al het materiaal dat spelers nodig hebben bij een potje schaken. Over een schaakbord zelf kan worden gezegd dat een vierkante bord is, opgedeeld in elkaar afwisselende velden(32 witte en 32 zwarte). Elke dient te beschikken over zestien zwarte of witte speelstukken. De ene speler heeft wit, de ander heeft zwart. De stukken voor elke speler zijn:
1 koning
1 koningin
2 torens
2 paarden
2 raadsheren
8 pionnen
Elke schaker zou vier simpele dingen die dienen te weten, wil die groeien richting profschaken:

• Koning beschermen

De koning is meestal veiliger in een hoek van een bord. Het is verstandig als elke speler zo spoedig mogelijk tracht te rokeren. Bescherming van de koning is in ieder geval het doel van schaken.

• Geen stukken weggeven

Alle stukken zijn belangrijk. Geen enkel schaker kan een potje winnen zonder stukken in het spel te zetten. Let er op dat je je stukken niet zomaar verliest.

• Beheers het centrum

Elke speler zou moeten trachten het midden van het bord te beheersen. Als je als profschaker de controle over het centrum hebt, is er voor jou meer ruimte om je stukken te bewegen. Zo wordt het ook lastiger voor de tegenpartij om voor zijn velden goede stukken te bedenken.

• Alle stukken gebruiken

Probeer altijd stukken te ontwikkelen. Hierbij moet jij als speler proberen de eigen stukken van de achterlijn te halen en zodanig trachten te regelen dat ze naar het midden kijken. De stukken doen niets wanneer die nog in hun eerste lijn logeren. De tegenstander is niet afgemaakt met de inzet van een paar van jou stukken maar al jou stukken. Gebruik hen actief in het spel.

Blijven leren

Deze regels zijn nog altijd het begin van een groter geheel. Er veel meer te leren in het schaakspel om een professioneel schaker te worden. Dat kan echter niet binnen de kortste keren gebeuren. Het vergt tijd en heel wat moeite. Ter ontwikkeling van de vaardigheden moet men zonder meer blijven spelen. Hoe meer de speler oefent, hoe beter de vaardigheden groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *