Doggers schaak

Het schaakblog van Nederland

Schaken algemeen

Waarom loodgieters goede schakers zijn.

Een schaker is iemand die in staat is in scenario’s te denken. Dat wil zeggen dat hij of zij meerdere zetten vooruit moet kunnen denken. Daarbij kunnen sommigen vele zetten vooruit denken en niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun tegenstander. Daarbij moeten ze rekening houden met de tegenstander die een andere zet gaat doen dan ze bedacht hadden. De grootmeesters zijn in staat om zelfs die scenario’s al in hun hoofd te nemen. Ze hebben daarbij maar een doel voor ogen en dat is de tegenstander verslaan en winnen.

Scenario’s bedenken

Een loodgieter moet ook in scenario’s kunnen denken. Hij of zij moet vooruit denken om voorbereid te zijn op onverwachte omstandigheden waardoor een gemaakt plan aangepast moet worden. Je kunt je voorbereiden om van A naar D te gaan via B en C. Maar de omstandigheden kunnen je dwingen om ook nog via E en F te gaan om bij D te komen. Dat kan zijn om hetzelfde eindresultaat te bereiken of om voor de toekomst al voorbereidingen te treffen. Ook de loodgieter kan niet alles voorzien wat hij gaat tegenkomen voordat hij aan een klus begint. In een nieuwbouw is het niet zo moeilijk maar in een bestaande bouw waar je bijvoorbeeld niet alle leidingen kunt zien omdat ze ingewerkt zitten dan kun je voor verrassingen komen te staan. Daarom moet je vooruit kunnen denken in wat en als. Dat betekent ook dat je voorbereid moet zijn en niet alleen maar exact de materialen waarvan je in plan A hebt bedacht dat die nodig zijn. Mocht plan B of C in werking moeten treden ofwel scenario B of C dan kun je verder aan het werk en hoef je niet iedere keer weer naar de doe het zelf winkel om een onderdeeltje.

Denkwerk is belangrijk

Daarom moet een loodgieter kunnen denken als een schaker. Vooruit denken en voorbereiden. De loodgieter heeft daarbij een groot verschil. Als hij of zij een fout maakt dan ontstaat er schade rondom waardoor een groter probleem ontstaat met schade aan andere zaken. De schaker die een fout heeft gemaakt heeft ongetwijfeld een scenario in gedachten waarmee hij die fout probeert te herstellen. Zijn of haar grootste schade is een verloren partij maar voor de loodgieter is het een verloren klus en klant als het echt mis gaat.

Werk met verschillende scenario’s

De loodgieter daarnaast gaat van de ene klus naar de andere terwijl de schaker, tenzij hij een simultaan wedstrijd speelt, heeft weer tijd om op te laden en dat ontbreekt voor de loodgieter want die word alweer opgewacht door de volgende tegenstander, oh nee scenario. En elk scenario geeft weer een nieuwe uitdaging voor zowel de schaker als de loodgieter. De loodgieter heeft geen standaard zetten in tegenstelling tot de schaker. De schaker heeft de beschikking over de Britse, Franse, Spaanse, Italiaanse en nog veel meer openingen die allemaal een standaard zijn en herkend moeten worden door de tegenstander. Zoals de loodgieter zich moet aanpassen aan de omstandigheden waaronder hij moet werken heeft de schaker de tegenstander die voor een tactiek en strategie heeft gekozen.
Mocht je nog op zoek zijn naar een goed loodgieter, een vriend van me is loodgieter Amsterdam, Loodgieter Rotterdam en loodgieter Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *