Doggers schaak

Het schaakblog van Nederland

Schaken algemeen

Wat komt er allemaal bij kijken als je wil schaken op hoog niveau?

Schaken op hoog niveau is een onvoorstelbaar gespannen bezigheid, zonder een lichamelijke uitlaatklep. Het is een spel waarbij de hersenen van de mens zich moeten bewijzen. Het is niet ongekend dat velen tijdens een schaak potje hun zelfbeheersing verliezen en de zaak niet meer aankunnen. Dan nog zijn er wat standaard zaken die horen bij schaken op hoog niveau. Dit artikel richt zich op wat er allemaal komt bij kijken wanneer men wil schaken op hoog niveau.
De te behandelen onderwerpen zijn:
1. Schaakopeningen
2. Schaakcomputer
3. Patroonherkenning
4. Oefeningen blijven herhalen
5. Motivatie
Shaken is een eeuwenoude traditie-beladen game van intriges, artistry, intellect en schoonheid. Het is een vrij rekbaar begrip in de schaakwereld waarbij iedereen wel zijn eigen omschrijving aan kan aangeven.

Schaakopeningen

Is er iets interessants aan het bestuderen van schaakopeningen? Dit is een vraag die vooral beginners zichzelf stellen. Voor velen kan openingen studeren best ook interessant en leuk zijn. Dat laatste valt moeilijk te begrijpen voor sommige schakers. Men kan Schaakopeningen bestuderen voor een partyvoorbereiding, partyanalyse, correspondentiepartij. Echter zijn er spelers die het doen zonder doel. Men doet het vaak uit pure interesse.

Schaakcomputer

Het is logisch dat een schaakcomputer altijd dieper dan denkt als mens. Een computer kan ook zelfs sneller rekenen, iets waar de meeste mensen nog niet in goed zijn. Volgens wetenschappelijke argumenten spelen computers op precies zoals menselijke spelers. Het zijn geen mensen, dus worden zij niet moe,of raken niet los van hun gevoelens tijdens een strakke pot. Een Schaakcomputer blijft steeds even snel rekenen. Verder kunt je bij de computers ook niets uit een lichaamstaal afleiden.

Patroonherkenning

Waar ligt het onderscheid tussen sterke en zwakke schakers? Men zoekt vaak het antwoord in het vermogen om diep te rekenen. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat er nauwelijks een verschil is tussen het rekenvermogen van de sterke jongens en de zwakke schakers. Volgens een aantal top schakers ligt het geheim gewoon in patroonherkenning. Daar is er simpelweg oefening voor nodig.

Oefeningen blijven herhalen

Regels en voornaamste strategieën kun je vinden op op websites als Chess.com, Schaakzone, tevens Wikipedia. Er zijn ook YouTube filmpjes waar men visueel trainingen kan volgen. Deze regels en voornaamste strategieën zijn jammer genoeg maar het begin van schaken op een hoog niveau. Wil je schaken op hoog niveau, zul je meer moeten doen dan alleen de theorie van strategieën leren. Pas die ook in de praktijk toe door veel te oefenen.speel vooral niet alleen met zwakke schakers, maar ook met wat sterke jongens om jou denkvermogen te vergroten. Hoe meer de speler oefent, hoe beter de vaardigheden groeien.

Motivatie

Verlies niet uit het oog dat demotivatie bij herhalend verlies ook kan opdagen. Het is dus van belang dat spelers zich blijven inspireren om doorzettingsvermogen te genereren. Ieder mens is anders. De motivatie zal van mens tot mens verschillen. Amateurs beleven meer plezier aan het schaak-spel dan meesters, maar dat neemt niet weg dat je op elk niveau de voornaamste gedragsregels in acht moet nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *